SATU-JÄVLA-HELVETES-MAA har premiär i Pajala

reginas 2Hur kan man synliggöra den tornedalska minoriteten ur ett kvinnligt perspektiv? Det var den frågan som Tornedalsteatern ställde sig. Det var då idén till en manusskrivartävling kom till. Projektet stöds av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Satu-jävla-helvetes-maa – så heter det vinnande manuset i Tornedalsteaterns manusskrivartävling/kurs 2014.

 

Jamis.se har talat med Regina Veräjä projektledare för manustävlingen, som berättade hur idén till manustävlingen kom till.

Tornedalsteatern ToTe bedriver amatör- teaterverksamhet. De verkar för konstnärlig yttrandefrihet, demokratiska arbetsformer och de vill erbjuda ett alternativ till en kommersialiserad kultur. Tornedalsteatern har sin kärna i tornedalsk identitet och språket meänkieli.

Regina berättar att Tornedalsteatern har i sina 28 år av aktivitet arrangerat olika kurser och olika manusskrivartävlingar. Men den här gången vill man komplettera de många berättelser som redan finns skrivna om män. Därför föddes idén om projektet "Manusskrivartävling", för att genom denna tävling synliggöra den tornedalska minoriteten ur ett kvinnligt perspektiv, förklarar Regina glatt.

Läs mer...

Våga var dig själv.

janne1Janne Posti är en av de Sverigefinska män som deltar i Svefis projekt Mannamod. Han är 33 år och arbetar på Svefi. Jamis.se ställde några frågor till honom.

 Hur kom det sig att du gick med i projektet?

– Alla anställda är ständigt medvetna om vilka projekt som pågår i huset, och i och med att jag tillhör den för projektet specifika målgruppen sverigefinska män, blev det naturligt att jag skulle ingå mer aktivt i projektet.

Hur var det i början?

– Henry Ollinen var mest drivande i projektet till en början, så i början bidrog jag mest genom att vara bollplank för idéer och planering.

Läs mer...

Mannamod för sverigefinska män.

Tidigare i år togs projektet Mannamod över av Raija Hiivala som, liksom den tidigare projektledaren Henry Ollinen, arbetat på Svefi.

grupp1

Det var Henry Ollinen som först fick idén till projekt Mannamod när han hörde talas om ett annat projekt.

– Jag blev inspirerad av ett projekt i Pajala som heter Laakso chikks, ett projekt om mentorskap för unga tornedalska tjejer, men vi ville istället rikta in oss mot sverigefinska män.

Men sedan tidigare i år är det alltså Raija Hiivala som tagit över projektet. Hon arbetat länge med sverigefinska frågor.

– Jag har jobbat på Svefi sedan 1985. Förutom undervisning har jag jobbat med en hel del nationella och internationella projekt sedan 90-talet runt om i Europa.

Hon har drivit ”Dialogens kraft med bl.a. korta radiointervjuer med sverigefinska kvinnor på Svefis Internetradio och ”Samtalets kraft”, ett projekt om att föra sammansverigefinska och tornedalska kvinnor i olika åldrar i Norrbotten och Tornedalen för i samtal om hälsa och friskvård.

Läs mer...

Sammanfattning och uppföljning av demokrati- och jämställdhetsprojektet ”Hän&hen”.

ungdommarna i gruppnJamis träffar initiativtagaren Raija Kärkkäinen Eriksson för att höra efter om det blir någon fortsättning på”Hän&hen-projektet”. Myndigheten för civil-och samhällesfrågor stödjer ”Hän&hen”. Unga sverigefinska ungdomar fick ett eget rikstäckande demokratiprojekt, med inriktning på arbete och diskussioner om identitet, jämlikhet, jämställdhet och demokratiska frågor.

En arbetsgrupp startades bestående av unga sverigefinnar som verkade lokalt i Stockholm, Göteborg och Umeå. De skapade konkreta förslag till evenemang.

Det är fantastiskt att samarbeta med ungdomar, de är gärna med om vi hjälper dem med strukturen, säger Raija. Deras organisationsliv ser annorlunda ut. Vi ska förstärka nätverket, gärna i samband med kulturevenemang. Och visst ska vi fortsätta med demokratiprojektet – det gör man inte klart på ett enda år!

Läs mer...