För ett jämställt Europa

närbild jamis 1Soraya Post är en romsk kvinna som i hela sitt liv har kämpat för mänskliga rättigheter, jämställdhet och romers inkludering i samhället. Nu har hon som första romska kvinna i Sverige blivit invald i EU-parlamentet för FI.

– Jag föddes i utanförskap och att få ett så stort förtroende från röstberättigade invånare i Sverige är helt makalöst! Det är också frukten av hårt arbete som feminister har bedrivit i många år.

 

På valnatten var det mycket dramatiskt.

– Det var så spännande att inga ord kan förklara vad som hände den kvällen. Det var supermäktigt! Samtidigt var det ju mycket tråkigt att SD fick två mandat i parlamentet. Men den kvällen skrek jag så jag blev hes. Jag kunde inte prata på flera dagar. Vi bara skrek av lycka! Detta är ju något historiskt att ett feministiskt parti kommer in i ett parlament och att det blev EU-parlamentet. Detta kommer att stå i historieböckerna.

Företrädare för andra partier hörde av sig och gratulerade.

– Ja, alla partier utom M, KD och C hörde av sig och gratulerade, ja, inte SD förstås.

När Jamis.se träffar henne under Nordiskt forum i Malmö strålar hon av glädje och kraft. Snart börjar hennes nya arbete.

– Först ska jag se vilket utskott jag hamnar i, men jag kommer att öppna en antirasistisk konferens den 20 juni. Det blir mitt första officiella uppdrag.

Det blev det socialdemokratiska blocket som hennes parti kom att hamna i.

– Det är den näst största gruppen i parlamentet. De kontaktade oss och bjöd in till en generös och konstruktiv dialog om våra politiska kärnfrågor. Vi fick god respons på de krav vi ställde och en bra grund

Soraya uteVilka möjligheter har hon då att påverka parlamentet?

– Det återstår att se, men vi har bra förutsättningar.

Hennes kärnfråga är givetvis fortfarande romernas situation, både här i Sverige och i Europa. Hur hon ska arbeta med denna fråga är inte helt klart än.

– Det är lite svårt att svara på i dagsläget. Jag kommer att läsa in en del och skapa en strategi utifrån läget i parlamentet.

I det block som ni nu kommer att tillhöra, hur starkt är intresset där att driva romafrågan?

– På så här hög nivå är man alltid rädd för att specificera och gå in på detalj - men med lite jävlar anamma ska det gå.

Vet du om det finns fler romska parlamentariker i Bryssel?

– Ja, det finns Damian Draghici från Rumänien.

Hur kommer din nya roll att påverka ditt arbete med ERTF och IRWIN?

– Jag kommer att få avstå från de positioner som jag har men kommer att ha ett fortsatt och stärkt samarbete med dem.

Har du fått några kommentarer från romer i Sverige och Europa angående din nya roll?

– Många positiva kommentarer och gratulationer. Många som har röstat.

När börjar du jobba?

– Mitt mandat börjar 1:a juli, men jag har ju redan varit aktiv i olika möten och planeringar, så arbetet har i stort sett redan börjat.

Vad tycker din familj om ditt nya arbete?

– De tycker att det är fantastiskt roligt och har ju i många år levt med mitt engagemang för mänskliga rättigheter med mycket fokus på jämställdhet.

Vad önskar du mest av allt?

– Att man ska respektera alla människor som lika mycket värda, att alla krig tog slut och att vi alla tog ansvar för miljön, att medmänskligheten fick ta mer plats, att alla gränser inom alla områden bara slopades – naturligtvis även de geografiska.

Text: Bengt O Björklund

Foto: Mia Taikon