Minoritetsfrågorna är viktiga för oss ungdomar.

MatildaMatilda Mäkelä, en av projektledarna för det sverigefinska demokratiprojektet ”Hän&hen” har just kommit hem från Almedalen på Gotland. Jamis.se intervjuar henne för att få veta hur det gick under våren med de olika projekten.

Sist Jamis.se träffade henne var hon helt ny som projektledare, det var i samband med serie-tecknarseminariet på Finlandshuset när Tove Jansson fyllde 100 år. Idag har hon precis återvänt från Almedalen på Gotland, där hon varit åhörare till olika seminarier om minoritetsfrågor.

Jag inleder med att fråga henne hur det gick i Umeå i våras, ”Hän&hen” hyrde ju en lokal under Kulturhuvudstadens tak, ställde dit en mobilbastu och bjöd på svensk/finsk rapmusik från scenen.

     Ja, det gick jättebra! Säger Matilda. Den finska förfesten fick många olika besökare. Det var finländare som studerar i Sverige. Och svenskar som studerade finska. Till och med amerikaner som visade intresse för den finska kulturen. Bastun och rapparen var mest populära. Han fick spela om flera låtar som de gillade mest.

Och jämställdhetsfrågorna?

      Den finska förfesten blev en mötesplats för sverigefinska ungdomar utan fördomar. Kaurismäkifilmerna bidrog till det, liksom den finska populärmusiken som inte hörs spelas ofta i Sverige. Det var en otrolig bra stämning, alla pratade med varandra om finsk kultur. Många fastnade för ordet ”hän” och det faktum att man inte pratar om ”han” och ”hon” i Finland, utan man använder det ordet. 

Från Umeå reste Matilda ner till Göteborg för att delta vid lunchseminariet ”Det sverigefinska försprånget” som hölls på universitetet där.

Vad handlade seminariet om?almedalen

      Om att man som sverigefinne har två kulturer med sig, och två språk. Och det finns två arbetsmarknader. Det är väldigt bra att kunna båda språken. I publiken fanns många sverigefinnar från Stockholm.

Intressant att ta upp positiva sidor av minoritetsspråket, eller hur?

    Ja, det påverkade oss alla väldigt positivt. De sverigefinnar som var där som åhörare kunde ta till sig föreläsarna, de goda förebilderna, de som själva lyckats skapa och finna bra arbeten åt sig. Även för mig var det mycket inspirerande att möta dem, en arbetar till exempel med PR-frågor.

Efter Göteborg reste Matilda ner till Malmö för nästa uppdrag. Hon berättar:

      Vi skrev en artikel om den sverigefinska kvinnan och deltog med den på mässan Nordiskt forum i Malmö. Vi ställde frågan: Vilka är de? Den sverigefinska mannen har många en bild av, men inte av henne, den sverigefinska kvinnan. Vi gjorde en sketch av det för att förstärka dragen och det blev väldigt uppskattat. Publiken rycktes med av humorn i det.

Kom det mycket publik till montern?

     Ja, det var många som kom och ställde frågor till mig. Vi hade långa samtal. Det var intensivt. Människor var öppna och jag tyckte det var spännande att möta en så stor publik.

Och nu har du precis kommit från Almedalen på Gotland. Berätta om seminarierna där. 

      Det svenskfinska Riksförbundet hade olika seminarier jag deltog i. Det handlade bland annat om minoritetsfrågor, om skolan och om hemspråksundervisningen. För att få hemspråksundervisning krävs ofta många elever, trots att det står i lagen att det bara krävs en enda person. Det är helt skevt. Och det handlade också om frågan om nordiskt tv-utbyte. Det har skurits ned på utbudet och det som visas, visas endast i Mälardalen. Finsk kultur och nyheter behövs verkligen. Så nu diskuteras detta om ett nordiskt tv-utbyte ska till.

 

Hur ser du på framtiden? Kommer du att fortsätta arbeta med ”Hän&hen-demokratiprojeket”?gänget

      Jag är väldigt positiv till en fortsättning. Jag vill gärna skapa fler evenemang åt ”Hän&hen”, arrangera fler mötesplatser för sverigefinska ungdomar och bevara språket. Det är också viktigt för mig att sprida jämställdhetsfrågorna mer.

Sedan vi sist talades vid har det hänt mycket. Har du lärt dig något?

       Ja, oerhört mycket! Bland annat om projektledning och om politiska frågor. Om nätverkande och om minoritetslagar. Sådant jag  verkligen kommer att ha nytta av i framtiden, svarar Matilda.

 

 Text: Boel Schenlær

Foto: Matilda Mäkelä och Sverigefinska Riksförbundet