Viola Zakrisson blivande manusskrivare

 Viola Foto 2-MTornedalsteatern startade en manusskrivartävling, avsikten var att synliggöra den tornedalska minoriteten ur ett kvinnligt perspektiv. De fick in 23 bidrag och en jury valde ut åtta av dem. Viola Zakrisson, säljkoordinator inom säkerhetsbranschen var en utav de åtta utvalda.

Jamis.se blev nyfikna och lyckades få en intervju med Viola under projektets gång.

Hur kom det sig att du gick med i projektet?  

$       En av mina hobbyers är att skriva, det var när jag studerade ”Kreativt skrivande” på universitet som jag kom igång på allvar.  Så när min syster tipsade mig om denna manusskrivartävling/kurs en vecka innan deadline blev det bråttom, jag ville verkligen lära mig mer. Jag kastade mig in i fantasins och mina rötters värld, som professor Balthazar vankade jag fram och tillbaka hemma tills min huvudkaraktär bara stod där en kväll. Jag skrev en synopsis, skickade in mitt bidrag och blev uttagen.

Hur var det i början?

$   – Jättespännande och i min värld hade jag redan vunnit högsta vinsten genom att bli uttagen. En stor eloge till vår projektledare Regina, hon fick en att direkt känna sig både välkommen och hemma på Tornedalsteatern.

Varför är det så viktigt med värderingar?

$      Läste någonstans att värderingar är människans inre kompass, och den liknelsen gillar jag.  Alla bär vi med oss olika värderingar, vissa håller vi fast vid hela livet, andra förändras genom åren och en del tillkommer med livserfarenhet. Det är värderingarna som ledsagar oss genom livets alla vägskäl.

Har projektet påverkat din syn på jämställdhet?

$      Det har inte förändrat min syn på jämställdhet, men det har fått mig att ändå mer inse hur oerhört viktigt det är.

 Viola berättar vidare.

   Mitt manus utspelar sig delvis i början på 70-talet i Tornedalen, då var det i mångt och mycket männens värld.  Vi har kommit långt i arbetet med jämställdheten i Sverige sedan dess, men helt framme är vi inte.

Vad har varit roligast?

$     Att fått lära känna alla inblandade i projektet, att få umgås och diskutera med andra likasinnade. 

Hur kan du använda dig av de erfarenheter du fått från projektet?

$    Jag har fått med mig många konkreta lärdomar, nyttiga tips och massor med inspiration till att fortsätta skriva i olika former. 

Kan du tänka dig en förlängning av projektet?

$      Absolut, en fördjupning där man får tid och går mer in på detaljer kring att jobba med teatermanus.

Var det något du saknade?Viola Foto 1-M

$     Det hade kunnat vara några fler träffar.

Vad ska du göra nu?

$     Jag skall fortsätta skriva på mitt teatermanus, det skall vara färdigt och inlämnad till en jury för bedömning senast 16 november.  

Har du lärt dig mycket? 

  –  Jag är realist och inser att jag är en glad amatör när det gäller teatermanus, ja skrivandet överhuvudtaget. Men det är en spännande utmaning att berätta en historia genom bara dialog då jag tidigare skrivit i prosaform, dessutom för att göra utmaningen större så är dialogerna delvis på meänkieli. Men det är väl när vi antar tuffa utmaningar vi lär vi oss mest.  Så mitt svar är JA, jag har och kommer att lära mig mycket av denna resa.

Vad har betytt mest?

   –  Alla givande möten med människor jag förmodligen aldrig annars skulle träffat.

Hur har projektet påverkat eller förändrat dig?

    –  Projektet har inte förändrat mig, men däremot har jag fått mig en riktig tankeställare, hur sträng religiös tro och avsaknad av jämställdhet påverkat människors och speciellt kvinnors livsöden historiskt i Tornedalen. 

Vilka specifika frågor om jämställdhet har ni arbetat med?

   –   För min del har jag arbetat/analyserat på vilket sätt bristen på jämställdhet i Tornedalen för 40-50 år sedan påverkade och fortfarande påverkar en del kvinnors liv.  

Anser du att ungdomar är intresserade av jämställdhetsfrågor?

   –  Ja de anser jag att många är, det märks framförallt i olika sociala medierna där ofta jämställdhetsfrågor diskuteras.

 Berätta om positiva förebilder och påverkan projektet haft på omvärlden.

     –   Projektet blev redan från start föremål för diskussion då enbart kvinnor fick delta. Detta fick nog fler att inse att det var faktiskt var mest historier om Tornedalen ur manligt perspektiv vi hittills fått se på teaterscenen. Det är dags att fler kvinnor tar plats och skriver om Tornedalen ur kvinnligt perspektiv för teatern.

Vad har du för framtidsplaner?

    –   Yrkesmässigt så har jag precis bytt tjänst, vilket känns otroligt spännande och utvecklande. På min fritid har jag tänkt skriva färdigt mitt bokmanus, drömmen är att få den utgiven, såklart. Sedan blir säkert fler sångtexter och kanske ytterligare ett teatermanus, man vet aldrig.  

Text: Marco Alí

Foto: Privat ägo