SATU-JÄVLA-HELVETES-MAA har premiär i Pajala

reginas 2Hur kan man synliggöra den tornedalska minoriteten ur ett kvinnligt perspektiv? Det var den frågan som Tornedalsteatern ställde sig. Det var då idén till en manusskrivartävling kom till. Projektet stöds av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Satu-jävla-helvetes-maa – så heter det vinnande manuset i Tornedalsteaterns manusskrivartävling/kurs 2014.

 

Jamis.se har talat med Regina Veräjä projektledare för manustävlingen, som berättade hur idén till manustävlingen kom till.

Tornedalsteatern ToTe bedriver amatör- teaterverksamhet. De verkar för konstnärlig yttrandefrihet, demokratiska arbetsformer och de vill erbjuda ett alternativ till en kommersialiserad kultur. Tornedalsteatern har sin kärna i tornedalsk identitet och språket meänkieli.

Regina berättar att Tornedalsteatern har i sina 28 år av aktivitet arrangerat olika kurser och olika manusskrivartävlingar. Men den här gången vill man komplettera de många berättelser som redan finns skrivna om män. Därför föddes idén om projektet "Manusskrivartävling", för att genom denna tävling synliggöra den tornedalska minoriteten ur ett kvinnligt perspektiv, förklarar Regina glatt.

De fick in 23 bidrag och en jury valde ut åtta av deltagarna,Margareta Aidanpää, Eelkje Tuma, Rita Bergkvist, Eleonora Simu, Annette Lind, Lina Stoltz, Viola Zakrisson och Charissa Martinkauppi.

Deltagarna fick under cirka ett år skriva på egen hand men de fick också hjälp av de personliga coacherna, David Vikgren, Markus Forsberg och Catherine Parment som även är verksamma som, dramatiker, skådespelare och regissörer.

Det var under Nattfestivalen i Korpilombolo, den 6 december, som Charissa Martinkauppi korades till tävlingens vinnare med manuset Satu jävla helvetes maa.

Jamis.se är naturligtvis nyfikna på manuset och får lite förhandsinformation från teaterns konstnärliga ledare Carina Henriksson.

Pjäsen handlar om unga Charlotta som börjar att rota i sitt finska ursprung. Hon letar pusselbitar hos sin farmor och farfar Pirjo och Eino, som sitter vid sitt köksbord någonstans vid svenskfinska riksgränsen och med kikare blickar över till den andra sidan. Hemåt, eller bortåt - det är något av pjäsens tematik. Men föregångarna är milt sagt motsträviga till att berätta om sina bakgrunder.

        Det här är en personlig inblick i gräns- och minoritetsmänniskans historia och identitet. Det finns ett nattsvart allvar i botten, men det är berättat med dramaturgisk finess och en stor portion distanserande humor. Det var också det som juryn föll för, plus angelägenheten i berättelsen, de rikt sammansatta karaktärerna och framåtrörelsen, säger Carina.

 Så äntligen händer det! Missa inte urpremiären på Tannavallen i Pajala lördag 27 juni, följt av föreställningar 29 juni, 1 juli och 3 juli i Pajala samt 4 juli i Boden.

Text: Mia Taikon

Foto: ToR, På bilden en del av ensemblen i SATU-JÄVLA-HELVETES-MAA, från vänster: Annika Niskala, Marcus Suikki, Mirja Palo, Allan Fjällblad, Gun Olofsson och Petri Tuominen.