24 februari sverigefinnarnas dag

sfflagganDen 24 februari är det sverigefinnarnas dag. Den firas nu för tredje året. Det finns mellan 450 000  och 600 000 sverigefinnar.

 Finland och Sverige har länge haft ett historiskt band till varandra vilket gör att sverigefinnarna blir en nationell minoritet. Sverige och Finland var ett och samma rike i över 600 år. Det har nästan alltid talats finska i Sverige och svenska i Finland.

Läs mer...

Samisk nationaldag

Onsdagen den 6:e februari är det den samiska nationaldagen, Samefolkets dag.Samiska-flaggan Den firas ganska stillsamt och mest på Skansen.

Det största officiella firandet av den samiska nationaldagen ägde rum på Skansen i Stockholm. Där firades det bland annat med dans, jojk, föreläsningar och försäljning av renkött och hantverksprodukter. Annars är det nationaldagsfirandet en ganska stillsam historia.

Läs mer...

27 januari 2014

 

Auschwitz

É Romani Glinda bjuder in till minnesstund i S:t Jacobs kyrka

Förintelsens minnesdag 27 januari 2014

Förintelsens minnesdag är en internationell minnesdag för Förintelsens offer. Det var den 27 januari 1945 som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antizigansim.

Läs mer...

Tanja en dokumentärfilm

Tanja en dokumentärfilmTanja1

I SVT:s dokumentär Tania får vi följa den finsk-romska kvinnan Tania Hagert i hennes vardag. Under tre år följde ett team från SVT henne. Det blev 300 timmar som sedan klipptes ner till 42 minuter.

I Luleå är det många som vet vem Tanja Hagert är. Som en av de finska romernas representanter och sångerska i banden Mertzi och Terno Drom har hon gjort sig ett namn i Norrbotten.

Läs mer...

Sápmi Awards

Vinnarna i Sápmi Awards 2013

I kategorin duodji, design och konst, var det Martin Kuorak  som tog hem första priset. Kategorin Biebmu lea Eallin - traditionell matkonst och kunskap vanns av Vegard Stormo. Den kunnigaste renskötaren blev Nils Åstot, renskötare i Sirges sameby. Det skriver Oddasat.se på sin hemsida.

Sápmi Awards är en ny storsatsning i Jokkmokk som syftar till att lyfta fram den samiska kulturen och traditionen som berikar regionen. Genom ett festligt sommararrangemang uppmärksammas betydelsen och de unika värden som alla verksamma konstnärer inom olika kategorier ger. I varje kategori delas en prissumma på 100.000 kr ut till segraren. Och det var allmänheten tillsammans med kunniga jurygrupper som utser vinnarna.

Läs mer...