Mannamod för sverigefinska män

Tidigare i år togs projektet Mannamod över av Raija Hiivala som, liksom den tidigare projektledaren Henry Ollinen, arbetat på Svefi.

grupp1

Det var Henry Ollinen som först fick idén till projekt Mannamod när han hörde talas om ett annat projekt.

– Jag blev inspirerad av ett projekt i Pajala som heter Laakso chikks, ett projekt om mentorskap för unga tornedalska tjejer, men vi ville istället rikta in oss mot sverigefinska män.

Men sedan tidigare i år är det alltså Raija Hiivala som tagit över projektet. Hon arbetat länge med sverigefinska frågor.

– Jag har jobbat på Svefi sedan 1985. Förutom undervisning har jag jobbat med en hel del nationella och internationella projekt sedan 90-talet runt om i Europa.

Hon har drivit ”Dialogens kraft med bl.a. korta radiointervjuer med sverigefinska kvinnor på Svefis Internetradio och ”Samtalets kraft”, ett projekt om att föra sammansverigefinska och tornedalska kvinnor i olika åldrar i Norrbotten och Tornedalen för i samtal om hälsa och friskvård.

Läs mer...

Sammanfattning och uppföljning av demokrati- och jämställdhetsprojektet ”Hän&hen”

ungdommarna i gruppnJamis träffar initiativtagaren Raija Kärkkäinen Eriksson för att höra efter om det blir någon fortsättning på”Hän&hen-projektet”. Myndigheten för civil-och samhällesfrågor stödjer ”Hän&hen”. Unga sverigefinska ungdomar fick ett eget rikstäckande demokratiprojekt, med inriktning på arbete och diskussioner om identitet, jämlikhet, jämställdhet och demokratiska frågor.

En arbetsgrupp startades bestående av unga sverigefinnar som verkade lokalt i Stockholm, Göteborg och Umeå. De skapade konkreta förslag till evenemang.

Det är fantastiskt att samarbeta med ungdomar, de är gärna med om vi hjälper dem med strukturen, säger Raija. Deras organisationsliv ser annorlunda ut. Vi ska förstärka nätverket, gärna i samband med kulturevenemang. Och visst ska vi fortsätta med demokratiprojektet – det gör man inte klart på ett enda år!

Läs mer...

Jämställdhetsprojektet En Beit Midrash för kvinnor är nu inne på sitt tredje år

gruppenJag möter Marina Burstein som har sitt kontor i församlingshuset på Wahrendorffsgatan. Jag ber henne berätta om fortsättningen på jämställdhetsprojektet En Beit Midrash (ett lärdomshus) för kvinnor.

-          Bland församlingens ortodoxa kvinnor finns en ambition om ökad jämställdhet och en önskan om att kunna ta större plats i det religiösa livet. När man för flera år sedan kom till mig med idén  och frågade mig vad jag trodde om såväl intresse, uppslutning och om möjligheterna att förändra attityder om ortodoxa kvinnors delaktighet i det religiösa livet? Ja, jag stöttar projektet helhjärtat, svarade jag. Redan då trodde jag att det skulle kunna innebära förnyelse och vitalisering, säger Marina.

Läs mer...

Den finska kvinnan i skuggan av Jarmo.

tillsammansDen nordiska kvinnorörelsen bjöd in till Nordiskt Forum Malmö 2014 – New Action on Women’s Rights. Jamis var på plats när Sverigefinska  riksförbundet tog plats på Parks scen, med en föreläsning som med humor gav en inblick i den finska kvinnans historia.

Konferensen Nordiskt Forum Malmö 2014 var en fortsättning på de nordiska konferenser som hölls i Oslo 1988 och i Turku (Åbo) 1994. Nordiskt Forum samlade tusentals aktivister, organisationer, politiker och andra aktörer som diskuterade både nationella och internationella kvinnopolitiska frågor och strategier.

Läs mer...

Körmusik på Judiska museet

körenDen 20 maj i år var det konsert på Judiska Museet med körenKum zing mit undz –Kom sjung med oss. Det var judiska ungdomar som sjöng sånger på klingande jiddisch.


2012 startade Judiska Församlingen i Stockholm ungdomskören Kum zing mit undz. Under dessa två år har kören framträtt på ett flertal platser, bland annat i Catskills, New York.

Läs mer...