Ett museum för unga vuxna

Ett museum för unga vuxnaPB293068 bob2

C/O Judiska museet är ett projekt som riktar sig till unga vuxna med intresse för judisk kultur. Genom olika evenemang och tillställningar vill man skapa en avslappnad mötesplats för unga vuxna ur olika åldersgrupper och sammanhang, och samtidigt sätta Judiska Museets verksamhet på kartan hos en yngre publik.

Projektledare var tidigare Yael Fried, som vi har skrivit om. Nu tar Anne Kalmering Josephson vid fram till november eftersom Yael är mammaledig.

 Anne känner många som sångerska, skådespelerska samt radio- och kulturproducent. Men nu tar hon klivet in i något helt annat. När jamis.se träffar henne har hon bara varit på plats i en vecka.

– Det känns spännande och det är mycket nytt. Jag har ju varit frilans i många år, men då inom musik och teater. Det känns som ett viktigt uppdrag att arbeta här där det finns så mycket information om judiskt liv och judisk kultur.

För judiska unga vuxna i åldrarna 25-40 finns idag få mötesplatser och detta projekt syftar till att skapa en sådan.

C/O Judiska Museet startade 2011 för att föryngra de som besöker museet.

– Vi har i och för sig många skolklasser som besöker oss, men det behövdes en insats för att föryngra vår publik och skapa en naturlig mötesplats för just yngre personer.

Museet har en stor grupp äldre besökare och en vänförening där medelåldern är ganska hög. Det är medlemmarna i C/O Judiska museets projektgrupp som tar fram alla de event man gör och de är själva unga och arbetar ideellt.

– De har bland annat arrangerat pop up restaurang, en restaurang som dök upp för en kväll i samband med att en känd svensk kock var här i anknytning till en utställning om judiska mattraditioner. Vi har också haft en Stand up kväll med stå upp komikern Aron Flam.

PB293061 bob1

Museet är en bra lokal för den här sortens tillställningar och kan dessutom erbjuda mycket intressant judisk kultur och kunskap. Men eftersom museet i dagsläget främst besöks av en äldre generation är det få unga vuxna som förknippar lokalen med trevliga och informativa tillställningar för sin egen åldersgrupp. Lokalerna har med andra ord en outnyttjad potential som C/o Judiska Museet vill ta till vara på. 

De tillställningar som hittills anordnas har varit mycket uppskattade av de unga besökare som kommit. I projektgruppen sitter lika många kvinnor som män.

– Vi har också haft jazzafton där judiska jazzkompositörer tolkas och alternativa visningar av museets olika utställningar.

Just nu sitter Anne och administrerar nästa event.

– Michelle Obama gör det, påven gör det och de flesta i din närhet gör det. Ordets popularitet ökade med 17 000 procent förra året. Deltagarna kommer att få lära sig av en mästare. Vi pratar så klart om selfies!
Det är den eftertraktade föreläsaren, bloggaren och fotopionjären Fredrik Marcus som kommer. Fredrik har kallats "världens äldsta nu levande internet-AD" och tog avancerade selfies långt innan ordet ens fanns.

– Han ska berätta storyn bakom Todays outfit i en stand up inspirerad presentation på högvarv. Vad händer när några facebookbilder blir flera hundra och sakta men säkert sprids till en större grupp människor? Det kommer de unga att inspireras av.

På plats kommer också proffsfotografen Yonathan Agami att vara för att ge möjlighet till att ta egna selfies.

– Självklart kommer det också att finnas tid för mingel, avslutar
Anne.

Det låter mycket trevligt tycker vi på jamis.se och kommer självklart för att insupa dessa viktiga kunskaper.

 

Text: Bengt O Björklund

Foto: Judiska museet