Körmusik på Judiska museet

körenDen 20 maj i år var det konsert på Judiska Museet med körenKum zing mit undz –Kom sjung med oss. Det var judiska ungdomar som sjöng sånger på klingande jiddisch.


2012 startade Judiska Församlingen i Stockholm ungdomskören Kum zing mit undz. Under dessa två år har kören framträtt på ett flertal platser, bland annat i Catskills, New York.

anneKören, som leds av Anne Kalmering och Nils Harning, består av Elias Aaron Johansson, Nadya Albertsson, Nadja Josephson, Emma Holm Schlemowitz, Nathalie Neuman, Daphne Haking och Sara Nomberg (som dock inte var med var inte med på konserten ikväll). På dragspel spelade Jerry Adbo.

– Det här blir nog sista gången vi framträder med det här programmet Från då till nu, i alla fall i Stockholm, berättade Ann Kalmering innan uppträdandet började. Nästa gång blir det en helt ny föreställning.

blek flickaDet är en upplyftande känsla att lyssna på dessa skönsjungande ungdomar. Det sprakar av utstrålning, det är kraftfullt, det är vackert.

Det hela började alltså som ett projekt med revitaliseringsstöd av Institutet för språk och folkminnen.

– Det började med att någon hade en sång, säger Ann Kalmering, och det är ju så att genom att sjunga kan man lära sig ett språk.

Nils Harning berättade lite om erfarenheterna med kören i New York där han fick träffa några av sina stora klezmeridoler.

– Varje år arrangeras en stor jiddischfestival i New York med mycket av den klassiska klezmermusiken. Att få träffa sina gamla idoler där var stort. Det jag har fått av dem är det som jag försöker förmedla till dessa unga, berättade han.

mörk flickaRummet fylls av underbara stämmor. Nathalie Neuman sjöng Papirosn,en sång om en pojke som säljer cigaretter för att överleva. Den sjungs så skört att man nästan ryser. Det finns så mycket intensiv närvaro och glittrande vemod i denna unga kvinnas sång.

När Elias börjar sjunga i nästa nummer känner jag igen sången. Det är Donna Donna som jag hörde på 60-talet med Joan Baez. Det visar sig att det är en sång som skrevs i USA mitt under andra världskriget av den polske juden Aaron Zetlin som råkade vara i USA då kriget bröt ut. Hela hans familj i Polen mördades.

Elias sjunger en gammal rysk sång. Han har en stark, len stämma och när tjejerna i kören sjunger loss i refrängen fylls hela rummet med livslust.

gruppI tur och ordning får alla sjunga solo framför den enda mikrofonen på golvet. Ungdomarna sjunger med en sådan självklarhet och smittande glädje. Och som sig bör har de sneakers och trasiga jeans. Ja inte Elias då, som har kostym. Och så detta ständigt närvarande dragspel. Jerry Adbos ackompanjemang är perfekt till denna musik.

När jag sitter och lyssnar tänker jag ”den mänskliga rösten är det vackraste av alla instrument”. Det är också märkligt hur mjukt jiddisch låter när det sjungs. Den inneboende melankolin öppnar upp märkliga dörrar bakåt i historien.

En av sångerna är en slags protestsång som handlar om att judar visst kan vara bönder. I många länder fick inte judar äga mark. En annan handlar om en utopisk framtid.

Dragspelet brummar, brölar tungt och vackert. Rösterna fyller rummet i museet med en slags längtan. Det finns så mycket upprymdhet i dessa melankoliska sånger.

Efter konserten får jag några ord med Elias.

– Det var för två år sedan som jag fick en förfrågan. Det var Ann som ringde mig och berättade om projektet och jag hängde på direkt. Tanken var att jag skulle arra några av låtarna. Och det har jag gjort.

Nils Harning, som också är en jiddisch sångare, berättade hur det hela startade.

– Det var den judiska församlingen som tyckte att det här kunde jag och Ann göra bra.

I sommar kommer han att vara med i 5 Folk Festival som arrangeras på tre olika platser i Stockholm. Nils är med i Kungsträdgården den 10 juli. Även Ann Kalmering kommer att uppträda under samma festival den 17 juli och 7 augusti.

 

Text och foto: Bengt O Björklund

Körbild från vänster till höger:

Daphne Haking, Nathalie Neuman, Nadja Josephson, Nadya Albertsson, Emma Holm Schlemowitz, Elias Aaron Johansson