Den finska kvinnan i skuggan av Jarmo.

tillsammansDen nordiska kvinnorörelsen bjöd in till Nordiskt Forum Malmö 2014 – New Action on Women’s Rights. Jamis var på plats när Sverigefinska  riksförbundet tog plats på Parks scen, med en föreläsning som med humor gav en inblick i den finska kvinnans historia.

Konferensen Nordiskt Forum Malmö 2014 var en fortsättning på de nordiska konferenser som hölls i Oslo 1988 och i Turku (Åbo) 1994. Nordiskt Forum samlade tusentals aktivister, organisationer, politiker och andra aktörer som diskuterade både nationella och internationella kvinnopolitiska frågor och strategier.

På Parks scen tog Lina Puranen och Majula Drammeh plats, två unga sverigefinska tjejer, med en föreläsning som med humor gav en inblick i den finska kvinnans historia.

                Vem är den Sverigefinska kvinnan? Vem representerar den Sverigefinska kvinnan? Nja, i media ser vi Sverigefinska män, men vilka är kvinnorna? frågade Majula Drammeh Nordisk forums publik.  

                Det finns en hel del Sverigefinska kvinnor i musikvärlden, se bara Arija Saijonmaa, svarar Lina Puranen henne glatt.

Men fortsätter Lina, vilka är alla de Sverigefinska kvinnor som inte är popartister?

Har ni inte mött dem i det verkliga livet?

                Jo men visst, det kanske var hon som tog ditt blodprov, eller hon som satt i kassan på Konsum.  Det kanske rent av var hon som städade din trappuppgång! fortsatte Lina sin dialog.

Majula läser upp en text från den kända reklamen för K-Rauta, det gör hon med stor inlevelse och bryter starkt på finska. Hela publiken började storskratta. Men är det inte så som Jarmo som vi ser den finske mannen?

Hur ser den Sverigefinska kvinnan ut?  För att få svar på den frågan gjorde Lina och Majula som vi vanligtvis gör nuförtiden, vi googlar fram svaret, internet kan ju inte ha fel.  Svaret blev att bilden och uppfattningen av den Sverigefinska kvinnan på internet är att hon är blek, har korta ben, hög panna och är väldigt fula.

ensamDe två sverigefinska tjejer jag ser framför mig är allt annat än detta! Så fy google, där hade du allt fel.

Tjejerna tyckte att den Sverigefinska kvinnan måste få upprättelse, så de skrev om reklamen för K-Rauta till publikens förtjusing. Majula läste med stor inlevelse och bryter nu återigen på finska.

Jag heter Pirjo. Jag kommer från ett land med tusen sjöar, ni har kanske tagit Viking Line båten dit men aldrig klivit av. Ett land som kör med raka rör och där sitt ner betyder sitt ner och inget annat. Ett land som utstått vinterkrig och hårda tider. Men, för att Sveriges sak är vår har vi under 40,50,60 och 70 talet massinvandrat hit för att städa era hotellrum och styra upp era industrier. Det är vi som tillverkar kaffehållarna så att ni lattemammor och lattepappor ska få njuta av era barnvags-promenader i Sverige, denna jämställdhetens högborg."

Behöver jag berätta att publiken nu jublade och tjöt av skratt?

 

Text: Marco Alí

Foto: Mia Taikon